Polip, KORE polip, KORIP

Egy új kisember érkezett a világba. Baba látogatáshoz készültek az ajándékok. A polipnak a csecsemők szempontjából külön jelentősége van.
Több cikk is megjelent egy dán tanulmány alapján, amely szerint a koraszülött babákra nagyon jó hatással vannak a polipok.
Egészen elképesztő jelenség, hogy azok a koraszülött babák, akik kis horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik.
Az ötlet Dániából ered, ott fedezték fel a kutatók azt az összefüggést, hogy ha az inkubátorban a koraszülött babák magukhoz ölelhették a horgolt polipokat, akkor egyenletesebben vert a szívük, könnyebben lélegeztek, és a vérükben is emelkedett az oxigénszint. Ráadásul a polipot ölelgető babák közül kevesebbnek volt szüksége intubálásra is.


Íme a válasz, hogy miért:

A polip karjai úgy tűnik, a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük. Angliában a Poole Hospital kipróbálta a koraszülött babákon ezt a felfedezést, és minden családnak adnak ajándékba egy ilyen polipot, mellé pedig egy használati útmutatót, hogy biztonságosan használják az állatkákat.

Forrás: https://www.nlcafe.hu/baba/20170206/koraszulott-babak-tanulmany/


A koraszülöttek részére készített szabályos és biztonságos polip (KORE polip, KORIP) horgolásához több kritériumnak kell megfelelni.  Ez vonatkozik a felhasználható fonal minőségére, a tömítő anyagra és a formára is, a fej 6 cm, a csápok hossza (max. 6 cm), stb. Információkat itt lehet találni: https://m.facebook.com/anna.damasdi/albums/1013772642059702/?ref=bookmarks
A felhasználható fonal csak 100% mercerizált pamut fonal lehet
Catania  Originals, Kartopu Organika, Alize Bahar, Alize Bahar Batik Steinbach Wolle,Capri, Guru, Performance Cotton Queen Multi Jacquard, Cheval Blanc Sunny, Scheepjes Catona)
A szemeket és a száját is ilyen fonalból kell VARRNI, HÍMEZNI (más megoldás -pl biztonsági szem - nem elfogadható).
Amennyiben valaki szeretne, úgy adományozhat is koraszülötteknek polipot. Ehhez további információ a fenti linken, illetve a https://koraszulott.com/beszeljunk-ujra-a-koripokrol- oldalon.