Miért készít valaki saját mintát? Hogyan készülnek a minták?

2018.06.17

Miért készít valaki saját mintát? Hogyan készülnek a minták?

2017. májusában kezdtem el amigurumikat (horgolt figurákat) horgolni. Mint minden kezdő, elkezdtem bújni a netet, cukibbnál-cukibb mintákat találva és elkezdtem lementeni-elmenteni őket. Először azért, hogy majd meghorgolom, aztán azért, majd ha valaki kér tőlem aranyos....... bármit, akkor meglegyen a mintája.

Így aztán kialakul egy szép kis minta gyűjtemény. Aztán kérnek egy olyat mesefigurát mondjuk, amihez nem találsz mintát, ami tetszene. Hát, akkor a bátrabb nekiáll, hátha sikerül egy saját mintát alkotni.

Miért készít valaki saját mintát? Hogyan készülnek a minták?

  • Horgolás, meghorgolt amigurumi fotója alapján. Ez a horgolt figura reprodukálása. Lehetséges, hogy valaki nem akar fizetni a mintáért vagy csak nem találja meg a mintáját annak a figurának, ami megtetszett neki. Azt gondolja, hogy horgolt már annyi állatkát, sokféle formát, hogy elég ügyes már, akár képről is képes meghorgolni az adott formát. Adott a forma (pl. kerek a feje, tojás a teste, gömbben végződik a lába, stb.).  Arre a legtöbb horgoló nem képes, hogy minta nélkül horgolja meg a figurát. Ilyenkor általában sokszor vissza-vissza bont az ember, szóval elég időigényes, de megvan a sikerélmény. Gratulálok!
  • Talál valamilyen aranyos figurát (akár rajz mesefigurát) és nincs hozzá minta. Itt is az előbbi, a képről horgolásnál lép érvénybe, azzal a különbséggel, hogy itt már azt is ki kell találni, hogy az adott figurát milyen elemekből építi fel. Megpróbálhatja egy ez egyben utánozni azt, amit meghorgolna, vagy elkezdi egyszerűbb formákra bontva megalkotni. Ezért is láthatjuk, hogy pl ahány Yoda, Rumini egér, vagy Micimackó, az bizony mind másképpen néz ki, Ez már alkotó munka, a legnehezebb része, hogy ízléses legyen, hasonlítson, jók legyenek az arányok, a karakteres részeket felismerjük és a mintába is bele tudjuk vinni.  A legfontosabb pedig a "cukiság faktor". Gondolom, ezt nem kell magyarázni, mit is jelent. E nélkül semmit nem ér a minta. Ez az alkotó folyamat még több idő, sokszor több fonal (én legutóbb 4 fejet készítettem, mire azt mondtam, hogy talán már hasonlít és felismerhető lesz). A mintát, ha jegyzeteljük, minimum kétszer annyi idő bármit meghorgolni. A horgolás közben folyamatosan fotózunk (készülnek a fázisfotók). Ezt a fajta alkotó tevékenységet nem lehet az orvosnál ülve, utazás közben vagy bárhol készíteni, mert közben jegyzetelni is kell, radírozni, újra horgolni és újra jegyzetelni, vagyis sokkal több odafigyelést igényel. Amíg egy ilyen figurát megalkotok, lehetséges, hogy másik 4-6 másik figurát meghorgoltam volna kész minta alapján.

  • Saját figura megalkotása és a minta elkészítése. Ez a legösszetettebb feladat. Kitalálni egy aranyos figurát, babát, igazi kreativitást igényló feladat. Azután a fejünkben vagy a rajzpapíron lévő mintát elemekre kell bontani, hogy hogyan is lehet ezt horgolva elkészítene. Tervezés, arányok, szemszámok, sorok kitalálása. Utána indulhat a horgolás, visszabontás, jegyzetelés. Mire valaki ide eljut, addig nagy eséllyel végig járta az előző folyamatokat.

  • Miért több fonal megalkotni egy mintát? Egyrészt nem mindegyik fonal bírja a visszabontást, mert a bontott fonalból készült figura texturája már nem annyira egyenletes. Egy új mintánál nálam már előfordult az is, hogy négyszer bontottam vissza. Ott már a végeredmény a használt, visszabontott fonal miatt nem lesz elég szép. Van olyan bonyolultabb alkotás rész, amikor hasznos, ha látható az előző, hibás alkotórész, mert így lehet összehasonlítani, lehet követni a változást, és hogy hol kell változtatni.

  • Ezek után következik a minta leírása, tisztázása, vagyis más által, vagy önmagunk által is olvashatóvá, áttekinthetővé tenni. Ez azt jelenti, hogy a saját többször átírt, áthúzott kriksz-krakszos firkálmányt átírjuk Wordbe. Ez is időt vesz igénybe. Amennyiben a mintát fázisfotókkal is ellátjuk, akkor a horgolás közben, és az elkészült figuráról elkészített rengeteg fotó válogatása, szerkesztése, vágása történik, szintén idő. Így a minta leírás elkészítése fotókkal, van, amikor egy teljes napi munka.

  • Kész a minta, ez után eldönthetjük, hogy megosztjuk ingyen vagy eladhatjuk...

  • Sokan még ma is bizony mégis sajnálják a mintáért kifizetni az árát (és nem azért, mert nem tudná kifizetni). Mennyit spórolsz, ha megveszel egy mintát? Ez a következő bejegyzés témája.

  • Vissza BLOG-ra            vissza a HONLAP-ra