Mennyit spórolsz, ha megveszel egy mintát?

2018.06.17

Mennyit spórolsz, ha megveszel egy mintát?

Előbbi cikkemben már írtam a mintakészítés fázisairól, rejtelmeiről, okairól. Saját figura vagy minta készítésénél sok idő elmegy a tervezéssel, sokszor visszabontjuk készítés közben, több fonalat használunk, a minta jegyzetelése miatt is sokkal több idő elkészíteni a figurát. Amennyiben a mintát mással is megosztanánk, akkor le kell írni Wordbe, tisztázni a saját többször átírt minta leírást. A más részére is megosztandó mintához a fotókat rendszerezni, vágni és szerkeszteni szükséges, ez is idő. Amíg egy kicsit bonyolultabb saját mintát elkészítünk, lehet, hogy meghorgoltunk volna minta alapján másik 4-6 figurát. A minta vásárlásával tehát megspóroltuk azt a sok időt, a többlet fonalat, arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy ki se tudnánk találni olyan" cukiságot". Lehetünk persze keatívak és kitalálhatunk édes figurákat, csak lehetséges, hogy ahhoz nem értünk, hogy hogyan kell meghorgolni ahhoz, hogy olyan legyen, mint amilyet elképzeltünk. Aki már készített képről amigurumit vagy horgolt saját figurát, az nagyon is jól tudja, hogy ez bizony nagyon időigényes és néha nem könnyű folyamat.

Egy aranyos amigurumi figura kitalálására és megalkotására nem mindenki képes. A minta vásárlásával fizetjük meg más belefektetett munkáját, sokszor több éves horgolói tapasztalatát, kreativitását, és amit abba fektetett, hogy a minta egyáltalán eljusson hozzád. A legtöbb tervező ugyanolyan családanya, mint akár Te, és ha "nem fizetik meg a munkáját", nem veszik meg a mintáját, mert esetleg innen-onnan, kalóz oldalakról töltik le, akkor nem éri meg ezzel tölteni az idejét (amit sokszor a családjától vagy más munkától vesz el, amivel pénzt kereshetne, sokan munka mellett terveznek) nem fog tudni még több figurát készíteni. Minden egyes megvásárolt mintával ösztönözzük a tervezőt, hogy újabb és újabb cuki mintát alkosson és persze az anyagi elismerése a munkájának, szintén fontos. Előbb utóbb mindenki otthagyja azt a munkahelyet, ahol nem fizetik meg. 

Ahhoz, hogy egy megalkotott minta eljusson hozzád, akár ingyenes, akár fizetős, bizony kemény marketing munka áll mögötte. Általában egy honlapon teszik közzé, a honlapot működtetni kell, a honlapért fizetni kell, a honlapra a mintát, a fotókat fel kell tölteni, a cikket, az ismertetőt meg kell írni hozzá. A honlapot több helyen megosztani, reklámozni kell. Rendelkezhetsz a legtutibb mintával mondjuk Svédországban egy faluban, de ahhoz, hogy ismert legyen, sokat kell dolgozni. Azokon az ismert honlapokon, ahol nem a tied a honlap, de árulják a tervezők a mintát, pl. Etsy, Ravelry, ott is nem kevés jutalékot kell fizetni minden minta után. Ez mind idő-idő-idő-pénz és az idő is pénz, hiszen amíg ezzel foglalkozol nem tudsz másik pénzkereső munkával foglallkozni.

Ezt mind megspórolod, amikor úgy döntesz, hogy megvásárolsz egy mintát.

Van még egy fontos dolog a mintáknál, akár fizetős, akár ingyenes. A mintát valaki létrehozta, megalkotta, és az előző cikkből is láttuk, hogy mennyi munka, idő és pénz van benne a tervező részéről. A fizetős mintáknál beleírják, hogy ha elkészíted a figurát, írd oda a tervező nevét. Miért fontos ez?

Miért fontos megosztani, hogy kinek a mintájából készítetted a meghorgolt "cukiságodat"? Ez a következő bejegyzés témája.

Vissza a BLOG-ra                        Vissza a HONLAP-ra