Miért adja valaki ingyen a mintát?

2018.06.17

Miért adja valaki mégis ingyen a mintát?

Előző bejegyzések témái: "Minta készítése",  "Mennyit spórolsz, ha megveszel egy mintát?" Miért fontos megosztani, hogy kinek a mintájából készítetted a meghorgolt "cukiságodat"? 

Korábban írtam a mintakészítés rejtelméről, okairól, menetéről és arról, hogy miért éri meg mintát venni. Láthattuk a korábbi bejegyzésből, hogy a minta készítés bizony elég sok munka. Miért adja valaki mégis ingyen a mintát?

  • Önzetlenség. Vannak olyan emberek, akik örömmel osztják meg másokkal a tudásukat, tapasztalataikat, ez esetben a mintájukat. Már úgy is készen van, miért ne? Persze itt most ne akarjunk pszichoanalízist végezni, mert e mögött mélyebb okok is meghúzódnak, sokféle ok áll e mögött, hanem örüljünk, hogy vannak ilyen emberek. Köszönjük nekik.
  • "Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen" tartja a szólás. Az ingyen minta is legtöbb esetben valamilyen célt szolgál. Általában reklám célból osztják meg ingyen a mintát, vagy azért, hogy lassan ismertté váljunk, vagy azért, hogy elvezessen a honlapra, ahol mintát is árulunk. Nincs is ezzel semmi gond, mindkét fél jól járhat. Aki használja az ingyen mintát, azért mert nem kellett fizetni érte (csak reklámozni kellene oly módon, hogy megosztja a minta lelőhelyét). A tervező pedig a befektetett munkája révén fizet a "reklámozásért", ami más módon nagyon sokba kerülne, és ez megjelenne a fizetős minta árában plussz költségként. Egyébként tehát a fizetős minta többe kerülne. Ez a fontos!!! Amikor elkészítek egy aranyos figurát ingyen mintából, az elkészült figurámat lelkesen megosztom a közösségi portálon és nem osztottam meg a minta elérhetőségét, akkor tulajdonképpen a nélkül használtam más munkáját, hogy ellenszolgáltatást adtam volna érte. Pedig egyébként nyilván hálás vagyok legbelül, hogy létrehozta azt a mintát, ami nekem annyira megtetszett, csak esetleg elfelejtettem kifejezni a hálámat. Azt már korábban is írtam, hogy többi horgolótársnak pedig segítek ezzel, hogy feleslegesen ne töltse az időt azzal, hogy azt a mintát kelljen keresgélnie. Sajnálatos módon, már nagyon sokszor előfordul velem, hogy az interneten rátaláltam egy édes kis horgolt figurára, és hiába a Google képkeresője, még így se bukkanok rá a készítőre, így pedig a mintára sem találok rá. Miért is? Mert mások sem osztották meg azon a webhelyen, ahol a képet feltették, a tervező nevét vagy a minta elérhetőségét. Pedig sok embernek segítettek volna ezzel, hogy más is meg tudja horgolni. Amikor felteszem az elkészült amigurumi fotóját, én már tudom, hol lelhető fel a minta, nekem egy perc odamásolni a linket, a horgolótársunknak pedig keresgélnie kell, akkor is, ha már megadtuk a tervező nevét. Ha segítünk, helyette több idő jut horgolásra.
  • Minta készítése
  • Mennyit spórolsz, ha megveszel egy mintát?
  • Miért fontos megosztani, hogy kinek a mintájából készítetted a meghorgolt "cukiságodat?
  • Vissza BLOG-ra vagy a HONLAP-ra.