Miért adja valaki ingyen a mintát?

2018.06.17

Miért adja valaki mégis ingyen a mintát?

Előző bejegyzések témái: "Minta készítése",  "Mennyit spórolsz, ha megveszel egy mintát?" Miért fontos megosztani, hogy kinek a mintájából készítetted a meghorgolt "cukiságodat"? 

Korábban írtam a mintakészítés rejtelméről, okairól, menetéről és arról, hogy miért éri meg mintát venni. Láthattuk a korábbi bejegyzésből, hogy a minta készítés bizony elég sok munka. Miért adja valaki mégis ingyen a mintát?

  • Önzetlenség. Vannak olyan emberek, akik örömmel osztják meg másokkal a tudásukat, tapasztalataikat, ez esetben a mintájukat. Már úgy is készen van, miért ne? Persze itt most ne akarjunk pszichoanalízist végezni, mert sokféle ok áll e mögött, hanem örüljünk, hogy vannak ilyen emberek. Köszönjük nekik.
  • Reklám céllal. "Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen" tartja a szólás. Az ingyen minta is legtöbb esetben valamilyen célt szolgál. Általában reklám célból osztják meg ingyen a mintát, vagy azért, hogy lassan ismertté váljunk, vagy azért, hogy elvezessen a honlapra, ahol mintát is árulunk. Ha már ismerjük egy tervező mintáját, a mintáinak a felépítését, bátrabban vásárolunk, hiszen ki szeretne "zsákba macskát" vásárolni. Nincs is ezzel semmi gond, mindkét fél jól járhat. A legtöbb tervező is úgy kezdte, én is, hogy először csak ingyen mintáim voltak (persze egy idő után, ha folyamatosan tervez valaki, szükséges pénzt is kérni a mintákért, ezt egy korábbi blogbejegyzésben már kifejtettem, hogy miért). Aki használja az ingyen mintát, amiért nem kellett fizetni, köszönetképpen, ha megoszthatja a minta linkjét vagy a tervező nevét. Ezzel segítheti a tervezőt, hogy máskor is időt áldozzon arra, hogy megtervezzen a egy figurát, amit Te meg tudsz horgolni. A tervező pedig a befektetett munkája révén fizet a "reklámozásért", ami más módon nagyon sokba kerülne, és ez megjelenne a fizetős minta árában plussz költségként. Egyébként tehát a fizetős minta többe kerülne. Ez a fontos!!! Amikor elkészítek egy aranyos figurát ingyen mintából, az elkészült figurámat lelkesen megosztom a közösségi portálon és nem osztottam meg a minta elérhetőségét, akkor tulajdonképpen a nélkül használtam más munkáját, hogy ellenszolgáltatást adtam volna érte. Pedig egyébként nyilván hálás vagyok legbelül, hogy létrehozta azt a mintát, ami nekem annyira megtetszett, csak esetleg elfelejtettem kifejezni a hálámat. Azt már korábban is írtam, hogy a többi horgolótársnak pedig segítek ezzel, hogy feleslegesen ne töltse az időt azzal, hogy azt a mintát kelljen keresgélnie. Sajnálatos módon, már nagyon sokszor előfordul velem, hogy az interneten rátaláltam egy édes kis horgolt figurára, és hiába a Google képkeresője, még így se bukkanok rá a készítőre, így pedig a mintára sem találok rá. Miért is? Mert mások sem osztották meg azon a webhelyen, ahol a képet feltették, a tervező nevét vagy a minta elérhetőségét. Pedig sok embernek segítettek volna ezzel, hogy más is meg tudja horgolni. Amikor felteszem az elkészült amigurumi fotóját, én már tudom, hol lelhető fel a minta, nekem egy perc odamásolni a linket, a horgolótársunknak pedig keresgélnie kell, akkor is, ha már megadtuk a tervező nevét. Ha segítünk, helyette több idő jut horgolásra.
  • A fejlécen található minták ingyenesen itt találhatóak.

  • Minta készítése
  • Mennyit spórolsz, ha megveszel egy mintát?
  • Miért fontos megosztani, hogy kinek a mintájából készítetted a meghorgolt "cukiságodat?
  • Vissza BLOG-ra vagy a HONLAP-ra.