Miért fontos megosztani, hogy kinek a mintájából készítetted a meghorgolt „cukiságodat”?

2018.06.17

Miért fontos megosztani, hogy kinek a mintájából készítetted a meghorgolt "cukiságodat"?

  • Korábbi bejegyzésben már írtam arról, hogy mennyi munka, idő és pénz szükséges egy minta megalkotásához. Amikor megveszel egy mintát, a háttérben létrejön egy szerződés, a tervező adja mintát bizonyos feltételekkel.
  • Mik a feltételek? Kifizeted a minta árát és az elkészült figuránál odaírod a tervező nevét. Amikor megveszed a mintát, mindkét feltételt vállalod. Általában ez a két dolog a feltétele, hogy használhasd más jogvédett mintáját. A minta ára úgy van kikalkulálva, hogy a reklámról Te is gondoskodsz azzal, hogy az elkészült figuránál megemlíted a tervező nevét. Amennyiben Te ezt nem teszed meg, a tervezőnek kellene sokkal többet költenie reklámra. Akkor viszont a minta is többe kerülne számodra.
  • Amikor egy elkészült amigurumi fotójához, amit megosztok egy közösségi oldalon vagy horgolós csoportban, mellé teszem a minta elérhetőségének a linkjét mindegy, hogy ingyenes vagy fizetős, azzal köszönetet is mondok. Emberből vagyunk, nagy büszkén mutogatjuk az elkészült cuki figurákat, pedig ha jól belegondolunk, ahhoz, hogy sikert arassunk, annak a kisebb része, hogy esetleg szépen meghorgoltuk. A siker nagyobb része maga a figura, az pedig másnak a munkája. Így, ha nem írom ki a tervező nevét, én úgy érzem, mintha "más tollával ékeskednék". Én, személy szerint mindig hálásnak érzem magam azért, mert valaki révén el tudtam készíteni egy olyan édes figurát, amit magam ki se tudtam volna találni, és a minta készítés időrabló munkájától pedig megmentett. A többi horgolótársnak pedig segítek ezzel, hogy feleslegesen ne töltse az időt azzal, hogy a mintát kelljen keresgélnie. Ha más sem jelezte volna, hogy kinek a mintája, valószínűleg Te sem nagyon találtál volna rá a mintára, amiből horgoltál. Sajnálatos módon, már nagyon sokszor előfordul velem, hogy az interneten rátaláltam egy édes kis horgolt figurára, és hiába a Google képkeresője, még így se bukkanok rá a készítőre, így pedig a mintára sem találok rá. Miért is? Mert mások sem osztották meg azon a webhelyen, ahová a képet feltették, a tervező nevét vagy a minta elérhetőségét. Pedig sok embernek segítettek volna ezzel, hogy más is meg tudja horgolni. Amikor felteszem az elkészült amigurumi fotóját, én már tudom, hol lelhető fel a minta, nekem egy perc odamásolni a linket, a horgolótársunknak pedig keresgélnie kell, akkor is, ha már megadtuk a tervező nevét. Ha segítünk, helyette több idő jut horgolásra.

Miért adja valaki ingyen a mintát? Erről  a következő bejegyzésben olvashatsz.

Vissza a BLOG-hoz vagy a HONLAP-ra.